I LNIK tar vi ansvar för alla individer. Vi vill inspirera till goda värderingar hos spelare, ledare och föräldrar. Genom att coacha, uppmuntra och berömma vill vi lära ut allt ifrån sportsligt uppträdande till hur man tar hand om en lagkompis eller umgås i grupp.
Bakgrund.
Genom att rapportera missförhållanden ger du föreningen kännedom om eventuella problem i verksamheten och en möjlighet att lösa dessa. Att problem rapporteras ger LNIK en möjlighet att behålla en god miljö, där medlemmarna tar ansvar och kan känna sig trygga i att föreningen lever upp till sina värderingar.
Om du, som myndig medlem i LNIK eller målsman till medlem som är yngre än 18 år, upptäcker missförhållanden i samband med LNIKs aktiviteter specifikt eller i verksamheten generellt, uppmuntras till att rapportera detta.
Omfattning
I huvudsak följande områden:
Mobbning och kränkningar
Rasism
Sexism
Exempel
Exempel på missförhållanden som bör rapporteras är:
- Om du ser någon som blir, eller om du själv blir, mobbad, kränkt, diskriminerad eller trakasserad
- En ledare/förälder/spelare/funktionär uppträder illa och följer inte föreningens värderingar.
- Säkerhetsrisker i samband med LNIKs aktiviteter
- Andra missförhållanden
Vem kan rapportera och vem/vilka omfattas?
I första hand är tanken att myndig LNIK-medlem, eller målsman till omyndig medlem, kan rapportera om missförhållanden. Dock kan även annan person rapportera om missförhållande i verksamheten. Tanken är att LNIK - Barn -och Ungdomspolicy skall reglera vad som förväntas av olika intressenter i och kring LNIKs verksamhet. Anmälan/rapport bör i första hand gälla personer som är direkt involverade i löpande verksamhet (t ex ledare och funktionärer) men även föräldrar till spelare samt personer som innehar anställning eller ledande ställning inom LNIK.
Vad bör vara med i en anmälan/rapport?
1. Information om vad det är som har hänt/pågår
2. Information om när och var det hände/sker
3. Beskrivning av vem eller vilka som var/är inblandade
4. Upplysningar om du tror att detta kan hända igen
5. Bifoga gärna bilder, sms
6. All annan information som du tror kan vara viktig
Vem rapporterar jag till – vem tar emot anmälan/rapport?
I första hand ska du rapportera om missförhållande till närmaste tränare/ledare, i andra hand till Ungdomssektionen eller Fotbollssektionen.
Aktuella kontaktuppgifter finns på hemsidan under respektive sektion.
Vad händer när jag rapporterat ett missförhållande?
Då man har gjort en anmälan/rapport får man en bekräftelse på att ditt ärende har mottagits, antingen direkt bekräftelse genom telefonsamtalet, alternativt via mejl om du själv anmält genom mejl. När en anmälan/rapport har kommit in görs en första bedömning, som kartlägger vad som hänt och om en utredning behövs. Du får sedan en återkoppling, vanligtvis inom några arbetsdagar, med information om ärendet läggs ner eller om ärendet kommer att utredas.
Frågor
Har du frågor kring rapportering av missförhållanden kan du ställa dem till Ungdomssektionen respektive Fotbollssektionen.